IndexSiikainen, Leppijärvi, 14/10/2023     


Liki kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen tein pienen kierroksen nuoruuteni retkimaisemiin Pohjoiseen Satakuntaan ja Eteläiseen Pohjanmaahan. Poikkesin Siikaisten takamailla lähellä isoja soita; Mustasaarenkeidas, Kivikeidas ja Haapakeidas, joilla retkeilin tiuhaan 1980-luvulla. En tosin mennyt Herranmetsäntietä pidemmälle, mutta sain kuitenikin päivitettyä näkemykseni maakunnasta uudelleen.

Reissu, jolta en juuri paljoa odotellut, alkoikin ihan hyvällä enteellä. Lauttijärven maantien yli lensi iso pöllö, ehkä peräti viirupöllö, iski alas toisen puolen tienreunaan ja häipyi saman tien. Leppi- ja Lauttijärvellä isännät tervehtivät kun ajoin ohi. Minulle ei tosin valjennut moikkasivatko vierasta autoa vai jokaista autoa. Tässä toistui silti mukavalla tavalla entisaikojen käytännöt jolloin syrjäseuduilla kaikki tervehtivät toisiaan. Maakunnasta löytyi siis vielä luonnetta.

Sensijaan yleisnäkymät ovat ankeat koska vanhemmat ja moni-ikäiset metsät puuttuvat. Puuta kyllä on, mutta kaikki on tasaikäistä, nuorta ja alaharvennettua ellei ole taimikkoa tai avohakkuuta. Siikaisissa silti pienten suopeltojen ja kitukoivikoitten mosaiikki on silmiinpistävä. Tilojen autioituminen on vain jatkunut, ja silmämääräisesti kolmannes taloista ovat tyhjillään tai mökkikäytössä. Katselmuksesta  "Satakunnan Lappiin" jäi silti mukava tunne joka innosti tekemään lisää reissuja alueelle.
Kaupan portaat Leppijärvellä 14/10/2023

Siikainen, Lauttijärvi, 14/10/2023    


Siikainen, Herranmetsäntie, Välisalo,  14/10/2023    

Siikainen, Herranmetsäntie, 14/10/2023                  

Siikainen, Herranmetsäntie, Välisalo, 14/10/2023    

 
Siikainen, Herranmetsäntie, 14/10/2023    jan@eerala.com